Српски крстови у Јерусалиму

Српски крстови у Јерусалиму (ФОТО, ВИДЕО)

И ове као и протеклих 50 година, српски ходочасници купују у Јерусалиму на стотине крстова око 1,5 м висине, и иду Улицом бола (VIA DOLOROSA) која је путања Христовог хода ка Голготи (месту распећа).

srpski-krstovi-sl1

Срби крећу од локације где су Римљани судили Христу (PRETORIUM) до локације где су га разапели (данас је под куполом цркве гроба и васкрсења).

srpski-krstovi-sl2

Приликом ношења крстова Срби су једини православни народ који носи крстове у дугој колони која прати јерусалимског патријарха, који на раменима носи велики крст.

srpski-krstovi-sl3

Да не би масом крстова окружили и пригушили утисак који треба да остави патријархов крст, службеници патријаршије су наредили да српска колона ходочасника буде удаљена 100 метара иза патријарха.

srpski-krstovi-sl4

Тиме је простор иза патријарха резервисан за стотине Грка и Руса који не носе никаква знамења у рукама, а онда иза њих и иза неке кривине и угла искрсава маса крстова које носе Срби.
При повратку из Јерусалима и уласку у авионе, аеродромске власти су покушале да спрече унос тих крстова, али кад су се распитали о том обичају, који је започет негде око 1955. схватили су да је на помолу нова српска традиција која не само да се не смањује, него из године у годину узима све више маха – па су донели одлуку да Србима допусте унос тих крстова од Израела до Београда.

srpski-krstovi-sl5

Потом те крстове носе кући за благослов и успомену са хаџилука. Вишеструки ходочасници-повратници из Јерусалима само први крст остављају у свом дому, а крстове донете из каснијих ходочашћа поклањају црквама или манастирима по Србији.

srpski-krstovi-sl6

 


srpski-krstovi-1

Видео 1

Братија из наше групе НОВИ ПОЧЕТАК у Јерусалиму на велики Петак 2014 ВИА ДОЛОРОСА 2. део

 


 srpski-krstovi-2

Видео 2

Велики Петак, Јерусалим 2014. – гуркање са војском

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail