Пећине и Библијски парк

Стубал: Пећине и „Библијски парк“ иза манастирске цркве (ФОТО, ВИДЕО)

 

У манастиру св. Петке – Стубал може се видети један издвојен део простора који би могао бити назван БИБЛИЈСКИ ТЕМАТСКИ ПАРК. Тај простор се налази иза мале осмоугаоне црквице тј. КАПЕЛЕ СВЕТОГ КАМЕНА, а ова је на четири метра од олтара ГЛАВНЕ ЦРКВЕ посвећене св. Петки.

pecina-biblijski-park-stubal-(2)

БИБЛИЈСКИ ПАРК у Стублу садржи низ објеката збијених један уз другога, који представљају моменте везане за рођење, смрт и васкрсење Господа Исуса Христа.

Христос је рођен, према црквеној традицији, у пећинској стаји у Витлејему. Зато тај објекат у БИБЛИЈСКОМ ПАРКУ носи назив „ПЕЋИНА РОЂЕЊА“:

pecine i biblijski park manastir stubal

Споља та пећина има портал (улаз) подупрт са 4 архаична и масивна стуба (сваки тежи по 2 тоне), иза којих је пећинска просторија попут оних у које су пастири Израела склањали своја стада. Унутрашњост ове реплике у Стублу је опремљена шталским инвентаром који су приложили околни сточари и земљорадници: јасле, сено, појило, улари, чешагије, овнујски рог и потковице за волове и краве. Као подсетник на Христово ређење у штали, стубалска реплика има једну дечију колевку у углу, а поред ње је иконографски приказ Богородице која седи и бди. сим овога, на зидовима су цртежи и графити који приказују путовање Богородице на магарету из Назарета у Витлејем, затим поклоњење мудраца детету Христу који седи у мајчином крилу, а ту су и примитивни цртежи домаћих животиња како су их видели прости пастири пре 2.000 година.

pecina-biblijski-park-stubal-(4)

Поред ПЕЋИНЕ РОЂЕЊА смештен је окамењено-бетонски објекат ГОЛГОТА. То је реплика јерусалимског брежуљка на коме је Христос био разапет 33 г. н. ере.

pecina-biblijski-park-stubal-(11)

Испод ове реплике Голготе (у Стублу), налази се тзв. ХРИСТОВА ГРОБНИЦА, са округлим каменом, тешким једну тону, који је служио да се накотрља на улаз гробнице.

pecina-biblijski-park-stubal-(5)

Унутар РЕПЛИКЕ ХРИСТОВЕ ГРОБНИЦЕ, на једном постољу полоћени су ковани клинци попут оних из римског доба којима су Христове шаке и стопала били причвршћени за крст.

pecina-biblijski-park-stubal-(6)

На зиду гробнице окачена је копија Христовог трновог венца.

pecina-biblijski-park-stubal-(7)

На поду гробнице, прислоњена уз зид, се налази књига пророштва Исаијиног о доласку Месије. То је у ствари ролна или свитак исписан старим јеврејским писмом и језиком Јевреја.

pecina-biblijski-park-stubal-(9)

Ту су и друге библијске реплике, као нпр. САРКОФАГ ПРАОЦА АВРАМА:

 

…и реплика СИНАЈСКЕ ГОРЕ, тј. брда на  коме је Бог предао Мојсију две камене плоче. Брдо Синај, библијски се зове ХОРИВ, тј. БРДО БОЖЈЕ, а такође је и МОЈСИЈЕВА ГОРА (арапски ЏЕБЕЛ МУСА). Реплика Синаја у Стублу је умањена хиљаду пута у односу на оригинално Мојсијево брдо:

pecina-biblijski-park-stubal-(10)

Пошто је Синај постао познат као планина на којој је Мојсије добио од Бога две камене плоче са уклесаних 10 БОЖЈИХ ЗАПОВЕСТИ, у Стубалском Библијском парку се налазе и реплике тих плоча:

pecina-biblijski-park-stubal-(1)

 

(ВИДЕО) Посетиоци у Пећини рођења и Библијском парку, у манастиру Стублу (снимљено видео камером)

 

Пећине Стубал (посета), ВИДЕО 1pecine-stubal-video-1

 

 

 

 

Пећине Стубал (посета), ВИДЕО 2pecine-stubal-video-2

 

 

 

 

Пећине Стубал (посета), ВИДЕО 3pecine-stubal-video-3

 

 

 

 

 

А овде је дат каталог фотографија са осталим детаљима БИБЛИЈСКОГ ТЕМАТСКОГ ПАРКА при манастиру у Стублу:

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail