Отац Јован из Лепенца

Отац Јован из Лепенца – чудесни калуђер

 

Овај незаборавни монах постао је познат као Јован из манастира Лепенца код Бруса, али његов живот почиње на брду Каблару код Чачка, а као монах је изграђен у Овчарско-кабларском манастиру Преображењу.

Каблар је, попут Атоса и Хорива (Синаја), опасна планина, пуна поскока и орлова. Лице ове громаде окренуто је ка свом побратиму, брду Овчару представља засечену стрмину састављену од сивих стена и по којом пећином.

На врху Каблара, са оне стране која је питомија, налази се село Јанчићи. Са те висине сишао је горостасни Јован Аћимовић, Ера, крупан као Каблар, мудар као змија, пријатан за сваког саговорника кога би срео.

Био је ожењен, по занимању паркетар. Оставио је жену, децу и занатску радионицу да би пошао Христовим путем, путем Светих Отаца. Спустио се са Каблара до Овчар Бање и пешке одатле, неких 500 метара до подножја манастира Преображења. То је било 1971. године.

cudesni kaludjer

Отац Јован из Лепенца

 

Као већ познат преображењским монасима, придружио им се као искушеник. За 7-8 месеци његову импозантну епску фигуру красила је мала оштра смеђа брада и коса повезана у реп. На себи је имао црни радни мантил, попут оних које су користили запошљеници по фирмама и стовариштима. У руци је имао крупну монашку бројаницу.

monah jovan manastir preobrazenje

Отац Јован као искушеник у манастиру Преображењу у Овчару

 

Манастир Преображење основао је само тридесет година раније, владика Жички Николај Велимировић који је канонизован од стране СПЦ у ранг свеца. Николај је за две године (1938-1940) изградио тај манастир и установио светогорско правило (типик), а за првог игумана поставио хиландарског калуђера о. Евстатија.

jova-l-5

Јован Аћимовић је ступио у тај манастир 1971. године, управо у време када о. Естатије одлази са овог света, a наслеђује га његов ученик о. Венијамин.

Јован је још као Кабларац долазио на службе суботом и недељом и имао шта ту у Преображењу да види: старац Евстатије плаче и рони сузе, јер је као испосник имао благодатни дар суза. Отац Венијамин служи бденија и литургије као млад калуђер, али по мудрости 1.000 година стар. Отац Митрофан и отац Јаков, два старца, задивљују својом молитвеношћу. Искушеник Милун Драгачевац и још један искушеник који се спремао за Хиландар, неће да знају ни виде ништа даље од самог манастира и својих послушања. Две старице, Јулијана и Параскева, брину о исхрани и покућству манастира. Суботом на бденије, пристижу две до три монахиње из суседних манастира да учествују у бденију које траје 4-5 сати уочи недеље и сутрадан на литургији да се причесте. Испред олтара и свете чаше, падају ничице у својим дугим хаљинама, потом устају и причешћују се.

monah jovan manastir preobrazenje

jl1

Манастир Преображење у којем се обучио као монах о. Јован

 

Јован Аћимовић је довољно снажан да издржи сва та бденија и још снажнији, па вишак своје енергије троши на разбијање стена пијуком и металном штанглом, да би поравнао терен за изградњу новог и већег конака у манастиру Преображењу. Остала братија суделују такође у равнању терена, а кад дође време предаха, стижу две старице – мати Јулијана и мати Параскева, са чистим стакленим чашама испуњеним хладном чистом изворском водом и коцкама шећера на послужаонику. Тада о. Јован, пошто умочи коцкицу у воду и освежи се, вади из џепа свог радног мантила лист папира, и онако седећи на стени запева богомољачку песму, пријатним попут меда-меденог гласом, али гласно и мелодично да му не треба микрофон, па његов напев одјекује од стене Каблара и враћа се до манастира на падини Овчара.

Otac-Jovan-iz-Lepenca-kod-Brusa

Отац Јован из Лепенца код Бруса

 

Јер богомољачке песме су нешто као саставни део манастира Преображења, судећи по чињеници да је сам Владика Николај, најпре био вођа и оснивач богомољачког покрета и написао 1.000 песама у књизи „Духовна Лира“ – и по томе што су сами калуђери овог манастира поникли из богомољачког покрета, и најзад, сам манастир Преображење био је центар окупљања богомољаца из Драгачева, Ужичког и Чачанског краја.

jova-l-1

jl2

Планина Каблар са које је сишао Јован Аћимовић да буде ислушеник у Преображењу

 

Искушеник Јова је ту стекао широка познанства са богомољачким народом тог и свог краја, што ће касније резултирати тиме да ће то пратити Јована све до „почетка јужне пруге“ тј. Јовиног каснијег станишта у манастиру Лепенцу.

jova-l-2

jl3

Отац Јован Аћимовић пореклом са Каблара био је сличан масиву ове планине која се види како штрчи изнад крајолика. Као и Каблар, отац Јован преображењски је био СТАМЕН, СТРОГ, ВЕКОВИМА НЕПРОМЕНЉИВ. ГОРОСТАСАН, МРК, СУРОВ, ПОСТОЈАН, ЋУТЉИВ. КРИЈЕ БОЖЈЕ ТАЈНЕ У ЋУТАЊУ. ОСТАВЉА СНАЖАН УТИСАК…

 

Но, у Преображење је Јова Аћимовић замонашен 1974. године у чин мале схиме, са именом Јован. Потом неку годину касније буде рукоположен у чин јеромонаха и у жељи да мисионари и пренесе светлост манастира Преображења у неке непросветљене средине и пределе, добија на управу манастир Лепенац, између Бруса и Ћелијског језера (према Блацу).

jova-l-3

jl4

Манастир Лепенац код Бруса, последње станиште о. Јована Аћимовића

 

И заиста, ова громада од калуђера, тада већ сиве косе и браде као његов родни Каблар, осветлао је манастир Преображење оним што је постигао и учинио у манастиру Лепенцу.

jova-l-4

Најпре, тај замрли манастир је оживео, потом је јеромонах Јован ту установио даноноћне молитве и псалмопојања, привукао цело околно становништво, привукао богомољце из Драгачева, Ужица и Чачка, да ту долазе и саборују. На дан Светог Стефана летњег обновио је прастари сеоски вашар испред капије манастира и изградио неке помоћне објекте. Упокојио се 2001. године, пренет и сахрањен у овчарско-кабларском манастиру Јовању.

jovann

О. Јован Аћимовић као јеромонах на парохији манастира Лепенца код Бруса

 

Недавно, 16 година после његове смрти, неки су ишли да се распитују у селу лепенцу у вези о. Јована Аћимовића који је као јеромонах био њима парох неких 15 година и чули од становника села све најлепше о њему. Неки су чак заплакали и рекли: мајка тако нешто више не рађа, зашто нам га Бог узе? Баш нам недостаје…

jova-l-6

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail