Наставак Мојсијеве мистерије

Наставак Мојсијеве мистерије

 

Чудна сахрана пророка Мојсија

Пошто је са врха планине Навав (Нибо), са терена званог Фасга (Пизга) погледао земљу с оне стране реке Јордана (Палестину) – Мојсије онде и умре. Чини се да је смрт наступила на поменутом брду. Том чину нико није присуствовао, али су га његови можда и пронашли мртвог, па пожелели да га сахране. Но ово није потврђено у Библији. Чини се да га нико није видео мртвог. Па ипак Библија каже да је умро.

mist1

Овако је Мојсијев народ Израиљ пре 3000 година дочекао вест о Мојсијевој смрти

 

А сахрана? Ко га је сахранио и где? Ту и јесте мистерија… Јер Библија саопштава невероватну ствар: Мојсија је сахранио Бог (!). Друга ствар у вези тога је та, да библија каже, да пошто је Мојсија сахранио Бог, нико „до данас“ није открио где му је гроб. Библија каже да је то у Моабу, уском појасу ширине 20 км, а дужине око 50 км од средњег дела мртвог мора па до ушћа реке Јордан у Мртво море па још узводно, западно од реке Јордана, до места где се пророк Илија вазнео на небо.

mojsije2

На неки начин, народ Израиља, који је тада распрострeо шаторе у подножју горе Навав, и узводно уз западну обалу реке Јордана, је сазнао да је Мојсије умро. И тада је настала кукњава, ридање и велики плач у народу, јер је Мојсије њих предводио и штитио пуних 40 година лутања по Синајском полуострву, све док их није довео на праг Обећане земље.

mist2

Искреним плачем и тугом Израиљ се опростио од свог највећег пророка Мојсија пре 3.000 година

 

Шта значи она Библијска изјава да је „Мојсија сахранио Бог“? То свакако није урадио својим рукама, јер Бог није тело, него дух; Он је „светлост вечног ума“. Како је Бог, као духовно биће сахранио Мојсија, не знамо поуздано, али… Али (!) на основу великог искуства са Божјим чудима, о којима смо читали можемо претпоставити, не само да је ту на делу било чудо, него можемо докучити и која врста чуда је била примењена.

mist3

Ови савремени изражаји туге илиструју жалост пре 3000 год коју је осећао Израиљ за Мојсијем

 

Ако би невидљива сила (овде Бог) хтела сместити Мојсијево тело у неку пећину или негде испод земљине површине, Он би се послужио својом енергијом. Та енергија подизала је монахе пустињаке у ваздух за време молитве у њиховој соби или на отвореном простору. То лебдење уз помоћ божју позната је појава и означена је појмом, званим – левитација (лебдење). Дакле, Мојсијево тело Божја сила је подигла и пренела на неко скривено место. Сетимо се апостола који су изненада били подигнути у ваздух, сваки у свом граду и земљи где су се затекли, и били пренети у Јерусалим, те спуштени на праг дома Пресвете Богородице, да би се она опростила од њих, пре свог уснућа. Дакле, на сличан начин Мојсијево је тело било подигнуто, пренето и положено у неку пећину или шупљину у земљишту, те му се гроб не зна. Дакле, под изјавом да је Бог сахранио Мојсија треба разумети да је Бог „организовао“ Мојсијев укоп на свој начин, горе описан као чудо левитације.

Други начин је тзв. трансмисија или телепортација. То је моментални пренос у коме се једно тело, брзином која се не мери категоријама времена, једноставно обрете са једног места на друго, без подизања, без преноса, без полагања; једноставно у одређеном тренутку неко тело нестане без трага са места на коме је било и појави се на другом месту, при чему раздаљина не гра никакву улогу. Све се одиграва као у једном трену ока. Ако је мојсије био трансмисован (тј. телепортован), онда је нестао са места на коме је умро, на брду Навав, и створио се ко зна где: испод брда, на другом брду или 200 км јужније, на брду Хориву, или 60 км северозападно од Навава, на брду Тавору… или на супротној страни Мртвог мора, где има на хиљаде пећина.

Битно је да Мојсијева сахрана представља чудо, и претпоставља посебну Божју пажњу према Мојсију, јер је у том случају Мојсије једини човек у историји кога је „сахранио Творац“.

 

Повратак Мојсија

Но са Мојсијевом загонетном сахраном није завршена цела прича о Мојсију.

Хиљаду година касније, Мојсије се на чудан начин појавио поред Исуса Христа док је Исус стајао на врху брда Тавора у Галилеји. Изненада се појавио давноумрли пропок Мојсије и разговарао са Исусом. Поред Мојсија појавио се и пророк Илија.

mist4

После 1.000 година од смрти, Мојсије се појавио на брду Табору поред Исуса

 

Апостол Петар, сведок је и учесник у овом догађају, али нешто по страни, пришао је Исусу и упитао: да направим овде три настамбе (колибе), за тебе, Мојсија и Илију? Али је одмах схватио да нема потребе, јер Мојсије и Илија не остају на земљи, већ се враћају у своју димензију, а Исус неће остати јер је већ у пар наврата саопштио да се његова мисија ближи крају и да ће „Син човечији бити уздигнут“.

mist5

После појаве на Тавору, Мојсије се 600 година касније појавио на Синају, на прослави

 

Мојсије се после појаве на Тавору поред Христа, још једном вратио на земљу, у 6. веку н. ере, када је учествовао у устоличењу игумана Јована Лествичника у манастиру подно Мојсијеве горе („Џебел Муса“), која се зове Хорив, тј. Синај. Вратиће се на крају историје, како неки верују.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail