Мојсије и ковчег из кога излазе муње

Мојсије и ковчег из кога излазе муње

 

У она давна, библијска времена, пре 2-3 хиљаде година, постојао је чудни ковчег звани „библијски заветни ковчег“. Направио га је Мојсије уз помоћ тесара – столара Веселеила и његовог помоћника Елијава, од афричког багрема, акације, кога на Синају зову „дрво ситим“.

kovceg mojsije

Мојсијеви тесари-столари направили дрвени ковчег за чување камених плоча са 10 Божјих заповести

 

У тај дрвени ковчег, Мојсије је спаковао 2 камене плоче, које је Бог извалио из плочасте стене на брду Хориву, и на плоче „прстом Божјим“ урезана су слова: то су биле 10 Божјих заповести. Као што се види из приложеног, у исписивање реченица и слова на овим плочама, била је уложена енергетска сила, натприродна и Божанска. Стога није ни чудно што су се око тог ковчега дешавале чудне појаве.

Мојсије је врло брзо схватио да се испред тог ковчега може разговарати с Богом, па је почео користити ковчег, тако што би клекнуо испред њега, сагнуо главу у знак понизности, а онда износио Богу своје проблеме и постављао Му питања. Бог му је тихим гласом одговарао, и давао поруке које су се тицале како њега – Мојсија, тако и његовог народа Израиља. Дакле, у време Мојсија ковчег је био коришћен као средство комуникације с Богом. После Мојсијеве смрти, ковчег више није био средство комуникације.

kovceg mojsijev

Мојсијева заветна шкриња након што је направљена, почела да испољава енергетску моћ

 

Али је Мојсије, пре или касније, открио и то да „библијски заветни ковчег“ може бити коришћен и у војне сврхе, као савршено оружје. Довољно би га било понети испред војске Израиља и ковчег је убијао противничку војску и без употребе конвенционалног оружја од стране војника Израиљевих. Да је то тако, дало се закључити из епизоде у којој је једна половина Мојсијевих старешина жудила за нападом на једну тврђаву на брду у близини Кадис Варније, док је Мојсије и друга половина његових војних старешина одустала од намере да се крене у поход на тврђаву.

kovceg3

Почетак испољавања моћи: најпре се појави светлосна кугла

 

А онда је прва група, на своју руку, покушала да нападне тврђаву и захтевала да се ковчег, савршено оружје, понесе испред њих, како би невидљива сила која испушта муње из ковчега, разорила ту тврђаву и непријатеље у њој. Пошто Мојсије није пристао да им да ковчег, прва група, о којој је реч, кренула је уз поклике на тврђаву, али (сасвим разумљиво) била је потиснута и разбијена, јер су непријатељи излетели из тврђаве и јурнули свом снагом на ту групу самозваних нападача, па су их гонили километрима уокруг. Библија проповеда да се то догодило зато што је ковчег остао у главном Израиљском табору, уз Мојсија и главнину његове војске, који су посматрали како непријатељ јури Мојсијеве непослушне војне старешине и војнике који су самозвано кренули у поход… Дакле, битка је изгубљена јер Мојсије није дао ковчег да се носи у тај поход, а није дао зато што је имао својих разлога за то, и требало га је послушати и не ићи у поход.

kovceg4

Свештеници понизно прилазе ковчегу завета, да их не спржи његова моћ

 

Други пример опет сведочи о томе да је тај ковчег био „савршено оружје“. Наиме после Мојсијеве смрти, његов наследник Исус Навин (Јошуа син Нунов) требао је освојити тврђаву Јерихон у Палестини, недалеко од реке Јордан. Мојсијев наследник је поставио трубаче иза ковчега, а ковчег је ношен на челу војне колоне. И док су трубили и обилазили око Јерихона, одједном је силан енергетски талас излетео из ковчега у правцу града Јерихона и дебели зидови тог утвђења су се распали и у облацима прашине обрушили. Кад се прашина разишла, израељска је војска продрла у град и освојила га.

kovceg5

Пре полагања камених плоча у ковчег, ставља се овчије крзно као подлога

 

Нo, убитачна енергетска моћ ковчега наставила је још дуго, да делује на разне начине. Најпре је испољила ту своју ћуд када је убила два Мојсијева братанца који су без прописане процедуре приступили ковчегу како би га окадили. Из ковчега је излетела муња и убила их обојицу. Потом је од муње из ковчега погинуо и сам чувар ковчега, по имену Уза, када је прекршио правило да не може свако и кад му се прохте, додирнути ковчег.

kovceg6

10 Божјих заповести покривене платном спуштају се у сандук

 

Постоји и један пример кад се Бог наљутио на Израиљце што су занемарили бригу о ковчегу док се налазио у светилишту на брду покрај Силома (Сихема), у Палестини, у свом гневу према народу, Бог је допустио да непријатељска, филистејска, војска дође из палестинског приморја и да опљачка светилиште на брду покрај Силома (Сихема), и да зароби ковчег завета. Но, Бог је сачекао са употребом ковчега у убитачне сврхе, па је допустио да га филистејци однесу у средиште своје државе, а онда почео да из ковчега испушта убитачну силу која је разболела цео град, па су на стотине умирали свакога дана, док се нису уверили да то чини Бог Израиљев, па вратили ковчег, још и са даровима, натраг на израиљску територију.

kovceg7

Плоче увијене у шарени ткани ћилим

 

Даља судбина ковчега изгледа овако: у време израиљског цара Соломона, ковчег је из провинције пренет у главно светилиште у Јерусалиму, у тзв. Соломонов храм. Ту је боравио од 1000. године пре нове ере, наредних 400 година, све док један од Израиљских царева, Манасија, није почео да скрнави Соломонов храм, уводећи до тада Израиљцима непознату и страну религију која је узнемирила свештенике и навела их да изнесу и склоне ковчег из оскрнављеног храма. У то време ковчег није више испољавао своју моћ, као да је она заспала у њему и постала неактивна, па су свештеници морали сами да бране ковчег од скрнављења. Склонили су га на тајно место у Јерусалиму, да би исти ковчег, после смрти злог цара Манасије, вратили у Соломонов храм, негде око 629. године п.н.е. у време доброг цара Јосије. То је уједно и задњи помен ковчега у Библији.

kovceg8

Мојсије се не раздваја од ковчега. Вози се у истим колима у којима се превози и ковчег

 

Пред бабилонски упад у Јерусалим, због страха од уништења ковчега, који више није испољавао своју моћ, пророк Јеремија је уз помоћ групице свештеника пренео ковчег неких 30 километара на исток, вероватно на брдо Навав (Нибо), познато по смрти Мојсијевој која се око 1250. г.п.н.е. збила на том брду у Трансјорданији. Ту су ковчег сакрили у пећини па се Јеремија упутио у Египат из кога се никада више није вратио, па је ковчег остао сакривен у околини брда Навив (Нибо). Иако сакривен у некој пећини временом су земљотреси учинили да улази у многе пећине буду засути лавинама крупног и ситног камења, па се до данас не види где је место могућег склоништа у коме се налази ковчег и његове две плоче са 10 Божјих заповести.

kovceg9

Мојсијева војска користи ковчег са таблицама заповести као савршено оружје којим разара зидове

 

Пошто опис склањања ковчега није дат у Библији, него у ванбиблијском спису II књига о Макавејима, многи су били склони да тај опис одбаце и да питање о томе: кад је ковчег нестао и где се данас налази, оставе отвореним за све оне који би пожелели да се позабаве решавањем те загонетке.

kovceg10

Муње из ковчега убијају оне који се без божанског овлашћења домогну ковчега

 

Због невероватних моћи које је ковчег једно време поседовао, многи су кренули у потрагу за њим, јер би војска која би га поседовала, као савршено оружје, постала непобедива. Чак се тврди да је Хитлеров саветник Хајнрих Химлер наговорио Хитлера да инвестира групу истраживача који би лоцирали место боравка заветног ковчега, а потом финансирао и експедицију која би требала ту локацију, или неколико њих да провери и евентуално се дочепа ковчега и његове моћи.

kovceg11

Мојсијеви маjстори праве ковчег од афричког багрема, акације, у библији названо „дрво ситим“

 

Један амерички милијардер уложио је неколико милиона долара, у наше време, на ископавања у близини Мртвог мора, и локалитета око Кумранских пећина, али до сад није пронашао ништа значајније осим једне бочице са освећеним уљем за помазање израиљских краљева из доба Римљана, тј. из I века н. е.

Један стручњак са јеврејског универзитета, археолог, већ годинама открива тајне тунеле у околинни Кумрана, на обали Мртвог Мора, а и Изреалски научници поткопавају и откривају тајне канале и тунеле у околини Храмског брда и Зида плача, али због припадности Храмског брда које је у рукама Палестинске владе, не залази на ту територију, под брдо, иако би радо испитивали тајне тунеле баш испод тог узвишења, јер постоји веровање да свети ковчег никуд даље није однешен од тог брда на коме је био Соломонов храм и да је стотине тунела и тајних одаја у том брду најбоље могуће место где су свештеници из доба упада Бабилонаца (586 пре христа) могли сакрити ковчег. Пошто су Бабилонци владали око 70 година Јерусалимом, могуће је да је тајна одаја испод храма остала заборављена, јер су Бабилонци одвели у ропство у Бабилон све Јерусалимске свештенике, од којих је већина тамо и помрла, па је скривница са ковчегом могла остати нетакнута вековима, до данас.

kovceg12

Приликом преноса ковчег се прекривао од погледа радозналаца

 

Неки мисле да је ковчег ипак изнесен из своје скривнице испод храма.

Они који су склони да мисле супротно од описа у II књизи по Макавејима, и да одбаце могућност да је пророк Јеремија изнео ковчег из Јерусалима и пренео га 30 километара источно, преко Јордана, на брдо Навив (Нибо) – такви имају другу, своју теорију, по којој је ковчег у време упада Вавилонаца само спуштен кроз под Соломоновог Храма, неким тајним степеницама и сакривен испод храмског брда, а да су ковчег много векова касније (у XI веку после Христа) пронашли француски витезови темплари и пренели га у Француску. Пошто до данас ковчег није пронађен у Француској, један новинар је предложио нову теорију, по којој су темплари пренели ковчег у Британију и то у Шкотску, у неку од цркава које су изградили витезови темплари британског огранка у XII веку.

kovceg13

Ватра из ковчега напала Мојсијеве братанце и спалила их

 

Но, са теоријама није завршено и њима нема краја. Грахам Хенкок британски писац наших дана, тврди да је ковчег у време упада Бабилонаца у Јерусалим (586. године пре Христа), а неколико дана пре доласка бабилонске војске, група свештеника ноћу изнела из храма и упутила се, према, тада сигурној, држави Египту, у време касних династија фараона. Египат је изабран као место скривања ковчега јер је у Египту живела половина јеврејског становништва, који су из економских разлога напустили Палестину (Израел) у време од Соломона (1.000 година пре Христа), до времена кад је ковчег пренет у Египат (586. г. пре Христа).

Нарочито је много јевреја живело на југу Египта, на острву усред реке Нила. Острво Елефантина имало је јеврејско насеље и храм посвећен Јехови. Стога Грахам Хенкок сматра да су се свештеници са ковчегом најпре упутили до Каира, а потом неким бродићем, једрењаком, узводно Нилом до југа Египта, до острва у Нилу Елефантине, где су га јевреји емигранти дочекали и сместили у острвски храм.

kovceg14

Ковчег спалио неопрезног носача

 

Но, храм данас лежи у рушевинама, на острвцету у Нилу, па се Хенкок пита где је ковчег однет пре рушења тог храма. Пошто је чуо да још јужније од Египта, у Етиопији постоји капела у граду Аксуму у којој се наводно чува ковчег завета, Хенкок је одлетео авионом у Аксум и дошао до врата дворишта капеле зване Сион. Даље није могао јер му чувар није хтео отворити капију, али кад би ушао у двориште, био би спречен да уђе у капелу, где се наводно чува заветни ковчег, далеко од очију и физичког контакта сваког осим чувара.

Дакле, свака потрага за ковчегом заврши у ћорсокаку. А људи и дан данас не одустају од потраге.

Ако је веровати Библији, и последњем библијском спису званом откровење Јованово – ковчег ће се сам показати пред крај света…

Коментар: зашто библијски заветни ковчег убија? Зашто су 10 Божјих заповести тако „строге“ да њихово кршење Мојсије, божји човек, кажњава смрћу?

Библија почива на правди и праведности. Бог хоће да сви буду као Он: безгрешни и праведни. Бог је милостив, и хиљаду пута прашта. Али Бог је и правда, тј. санкција, суд. Судија свему што није као он.

kovceg15

Ковчег исијсва муње и с њима, као бренером пали бахате војнике

 

Човек, Адам, Ева, Каин, било који Адамов потомак – погрешио је. А грех је озбиљна ствар! Преозбиљна. Довољно је да грех учини човека различитим од Бога који нема греха, и ето разлике између Бога и човека. А та разлика чини човека некомпатибилним с Богом тј. неспособним да се веже за Бога, јер чисто и нечисто су некомпатибилни, неспојиви и ето ужаса! Човек остаје одсечен од Врховног бића које је чисто и свето, а то значи човек је егзистенцијално мртав и постао је бесмислено биће које нема разлог постојања, лутати свемиром, удаљен од Бога, неспособан да учествује у блаженству и Божјој наклоности према њему – то није живот, то је мучење, то је „пакао“. Да би објаснио човеку једино за човека разумљивим језиком, језиком примера, а не језиком речи, да је грех смртно озбиљна ствар, Бог уништава читаве нације и покрајине кроз урагане, земљотресе, ратове и болести које наводи на људе. Бог једним потезом изазове цунами (велики вал) и побије десетине хиљада људи као мраве, у приобаљу мора, океана.

Библија каже, са Богом нема шале. Да ли је Бог, пошто тако лако, једним потезом убија хиљаде људи – да ли је Бог спреман да искуси и сам тако нешто као што је казна и смрт? Библија каже: да. Додуше, Бог нема потребу да страда и буде убијен, јер Он сам не прави узроке страдања – грехе. Ко не греши тај и не страда, казна за њега не постоји; а Бог је тај.

Ипак да би показао колико је грех страшна ствар, а казна и смрт још страшнија Бог и сам „гине“ и бива кажњен – тј. узима на себе казну иако је не заслужује. Доказ: Бог доводи свог Сина на земљу, и Њега, чисту енергију, облачи у људски облик, чини га човеком од крви и меса, даје му име Исус Христос и на крају га убија људским рукама на крсту! Порука тог чина гласила је: људи! шта сте то учинили?! Убили сте ми сина, а ја сам допустио да вам докажем колико је грех озбиљна ствар коју чините олако сваки дан, без размишљања. После убиства мог сина, ваљда ћете зажалити и рећи: зашто Он, кад то не заслужује, зашто не ми уместо њега него баш Он, безгерешан и свет, уместо нас гине?!

kovceg16

Лопови украли Заветни ковчег и он пустио на њих велике богиње

 

Дакле, после ових библијских доказа ваљда нико више неће постављати питања као што су: зашто Бог убија нације и појединце; зашто две плоче камене исписане Божјим заповестима убијају, зашто је Мојсије убијао, зашто је ковчег завета слао муње и убијао људе? Да подсети да је грех озбиљна ствар…

mizb

Мојсије разговара са Богом испред ковчега Завета

 

Напокон, након што је Бог убиством, распећем, свога Сина, показао да и Он, Бог може бити убијен иако то не заслужује, исто тако је показао да кад је у питању казна за грех, Он убија чак и своје људе, попут Мојсија, највећег „Божјег човека“, то изабрано оруђе Његове воље. Ево примера:

Мојсије је користио ковчег завета као средство комуникације са Богом, као „Божји телефон“, преко кога је разговарао са Богом. Превише често је Мојсије добијао упутства и поруке, Божјим гласом, из тог ковчега. Али се све те поруке нису тицале Мојсија, нису биле забрињавајуће за њега, него за друге људе. Напокон, дошло је време и на Мојсија. И он је био човек и он је грешио.

kovceg17

Постоји теорија да је Заветни ковчег сакривен већ 2.500 година у овим пећинама Јудеје

 

Тако, једног дана је чуо Божји позив: „Мојсије дођи пред заветни ковчег да ти нешто кажем.“ Мојсије је отишао, клекнуо, приклонио главу у знак понизности, а онда је чуо нешто страшно: „Мојсије, Мојсије… ти знаш зашто, а знам и ја: нећеш ући у Обећану земљу према којој већ 40 година водиш мој народ. Они ће ући, а ти нећеш. Једино што ћу ти допустити јесте да испратиш народ да пређе границу Обећане земље, а ти је нећеш прећи него ћеш погледом видети ту земљу са високог брда Навива (Ниба), са узвишице Фазга. Погледај добро све благодети и вредности те земље због које људима застаје дах, покупи све то очима, јер ти неће бити дато. Биће додељено њима, а теби не!“

Мојсије, код ковчега завета само што није добио инфаркт… Но привикао се на ту казну, то проклетство и наставио да живи и ради до дана када је испратио народ у Обећану земљу коју је, ето, само очима видео.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail