Мојсијева жена

Мојсијева жена

 

Мојсије је био чудни, млади египатски принц, на двору фараона Сетија I. За разлику од осталих на двору, било је у њему нечег дивљег, енергичног, натпросечно интелигентног. Уствари, Мојсије је био Јеврејин. Египаска принцеза га је нашла остављеног у кошари, на обали Нила и усвојила, однеговала и касније увела у друштво египатске елите.

Али Мојсије је једног дана сазнао да он није Египћанин, него да је истокрван са јеврејским народом, националном мањином у Египту.

mzmz1

Мојсијева жена Сефора, пророкова жена

 

У некој тучи убио је египатског надзорника, па је морао да напусти Египат.

Лутао је уморан, гладан, али изнад свега узнемирен наглим преокретом, од принца, постао је луталица по синајском полуострву, надомак Арабије.

Његова јевреска интелигенција, сналажљивост и способност да преживи у пустињи и кршу, једући корење и пијући росу, помогли су му да остане жив.

mzmz3

Синајски бедуин убеђује Мојсија да остане код њега и ожени се његовом ћерком Сефором

 

А онда га је пут навео подно светог брда, Црног брда, опаљеног од Божанског огња, у облику трапеза, које се звало Хорив, Синај. Нашао је извор, напио се воде и заспао. Ујутру га је пробудио жамор мушких и женских гласова. Неки пастири, бахати и подмукли, препирали су се са комшијиним ћеркама око појила у близини извора. Мојсије је одмах схватио неправду: пет брадатих мушкарчина поигравали су се са седам слабих и нејаких девојака, чобаница. Они су одгурнули њихово стадо, иако су девојке, сестре, прве дошле на извор.

marok-1  marok-2  mojsijeva-zena-izb

Арапкиње

 

Мојсије, интелигентан, лукав, енергичан и склон љутини, – попут правог јеврејина, опоменуо је најпре, бахате пастире, а потом их изударао штапом дугачким око два метра, након чега су се ови повукли, тј. побегли.

Арапске девојке су повеле Мојсија до шатора свог оца Јoтора и представиле Мојсија као правог хероја. Јoтор је видео да пред собом има једног племенитог човека, али уједно и снажну и необуздану личност па га је задржао у свом поседу. Замолио га је да заврши своја лутања и постане његова десна рука, пошто је окружен све самим ћеркама и да му Мојсијева чврста рука и помоћ надокнаде недостатак сина.

Понудио му је једну од својих кћери и Мојсије је одабрао Сефору. И тако се Јеврејин оженио Арапкињом.

marok-3  marok-4  marok-5

Арапкиње

 

Мојсије је упрос својој снази био сломљен човек: нагли прелаз од принца до луталице и чобана у служби арапског шеика, није могао да прође без меланхолије, навале туге и депресије. Али његова жена, попут мелема, давала је сврху његовој пољуљаној жељи за животом. Ноћу, када је Мојсију у главу долазило сећање на ранији живот у Египту и сећање на славу коју је изгубио, из његових очију текле су сузе, а у грлу му је застајао јецај. Тада би Арапкиња јаче обавила своје руке око његовог попрсја, шапутала му утешне речи и припијала свој образ уз његов. Лечила је његове душевне ране. Стално га је преко дана надзирала. Учила га да купа и шиша овце, да музе козе, водила га за руку по литицама стена и узвишица, застала и умилно гледала у очи, а затим му говорила речи које би сваки мушкарац пожелео чути. Била је то љубавна игра у којој је Арапкиња добила душу једног Јеврејина.

sefora-1

Сефора и њене сестре

 

А онда једног дана – шок! Изгубила га је! Мојсије је пронашао Бога.

sefora-2

Сефора и Мојсије

 

То је оно чега се она плашила. Бојала се Божјег брда као могућег узрока због кога би она изгубила мушкарца и мужа. Плашила га је легендама и митовима које су Арапи Синајског полуострва препричавали о опасностима за свакога који крочи на забрањено брдо, на Божји посед. Могло би се догодити да се посетилац са брда никад жив не врати. Да не преживи сусрет са Богом те планине Хорив.

sefora-3

Сефора и њене сестре

 

sefora-4

Сефора

 

sefora-5

Сефора и Мојсије шишају овце

 

sefora-6

Мојсије се жени Арапкињом

 

Упркос свим опоменама, Мојсије је по јеврејској одлици да изазива судбину, ипак отишао да види шта се то на брду догађа. Видео је у даљини чудан призор, неко светлуцање. Успркос преклињању своје супруге Сефоре, Мојсије је отишао да сагледа појаву из близине. Крочио је у Божји посед!

А онда!? Вратио се свом шатору, али сед, побелеле косе и браде и осветљеног лика. Имао је сусрет с Богом, разговарао је с Њим, пронашао Бога, али изгубио породицу.

Сефора је схватила да смрт која може задесити посетиоца Светог Брда, није смрт тела, него смрт друге врсте. Ко сретне Бога, губи свет, губи осећај за старе вредности, за храну, јело, пиће, породицу, домаћинство, за хобије, игре и обичаје својих сународника. Од тог момента он постаје другачији и породица схвата да то није исти човек, да им не припада као пре и да ге је неко узео под своје, да им је неко преотео оца, мужа, домаћина.

sefora-7

Мојсије јеврејин узима  Арапкињу Сефору

 

То се догодило са Мојсијем. Саопштио је породици да је он од сад само оруђе у Божјим рукама и да не рачунају више на њега, јер он сада служи вишој сили и иде и ради онамо и оно где га упути та сила.

sefora-8

Мојсијева жена осећа да Мојсије, после сусрета са Богом, више мисли на Бога него на њу

 

Мојсије заоденут у Божанску силу и моћ, одлази, по Божјем задатку у Египат. Тамо налази своју првобитну јеврејску породицу, брата Арона и сестру Мирјам; такође скупља око себе потомке Левијеве јер је Мојсије такође био потомак праоца Левија, једног од оснивача дванаест јеврејских огранака, племена. Дружи се са јеврејима као што су били Ор, Веселеило, Елијав, Јошуа и његов отац Нун (Навин), затим Халев и Меред. Уз помоћ Божију и својих сарадника, изводи све Јевреје, робове из Египта и то је трајало месецима.

За то време је његова жена подно Црног брда Хорива, поред оца Јотора и својих сестара чувала стада и неговала Мојсијева и њена два сина Гершома и Елизера.

Једног дана, Сефора је подигла очи ка хоризонту и угледала облак прашине који се дизао пустињом. То је ишло стотине хиљада Јевреја, ослобођених из египатског ропства, предвођених Мојсијем и његовим братом Ароном и сестром Миријам, који су се кретали ка Божјем брду Хориву, и месту на коме је Мојсије први пут срео Бога, код грма.

Мојсије се вратио породици и жени. Али, сад је био пророк и верски вођа великог народа. Сефори и њено двоје деце, Мојсијевим синовима Гершому и Елизеру је остало само да буду у близини Мојсија, али не преблизу. Он је сада био окружен посебним људством, старешинама и помоћницима из редова родбине јеврејског огранка Левијевог.

sefora-9

Сефора са Мојсијевим сином Гершомом

 

sefora-10

Сефора и Гершом

 

sefora-11

Сефора и Гершом

 

И када је Мојсјеје напустио Брдо Божије Хорив и кренуо са народом даље, пут Свете Земље, Обећане земље, жена његова и деца кренули су за њим, али опет само изблиза са дистанце јер је Мосије у даљем свом животу био Божји, више него женин и децин.

sefora-12

Мојсијев син и жена

 

Постоји и један детаљ, један опис у Библији где се каже како су Мојсијеви сународници почели да ропћу на „жену кушанку“ којом се оженио Мојсије и која га је са децом, цело време пратила, некада изблиза, некада из далека, умешана у масу народа која се кретала пустињом, од оазе до оазе.

sefora-13

Мојсијеви синови: старији Гершом и млађи Елиезер

 

Шта им је сметала Сефора? Можда, као супруга хтела му је приушти нека јела или се жалила да храна за Мојсија, њеног мужа, није домаћински спремљена и да би она то учинила боље. Можда је покушавала да наведе Мојсија да се мање исцрпљује јер му је народ досађивао дан-ноћ молбама и међусобним размирицама, очекујући да Мојсије пресуди у свакој свађи.

И тако, у току 40 година лутања по пустињама и оазама, Библија прати сва Мојсијева кретања и путовања у својим текстовима и у једном тренутку престаје да извештава о Сефори, премда донекле наставља да прати судбину Мојсијевих синова Гершома и Елизера.

sefora-14

Мојсије се жени арспкимјом, ћерком шеика Јотора

 

Напокон Мојсије умире на брду Навав (Нибо) док његови синови и остали јевреји прелазе реку Јордан и улазе у Обећану земљу – Палестину…

У осврту на питање: какву је улогу одиграла Сефора у Мојсијевом животу може се закључити: жена, као жена, као дар, као утеха и награда, као поштапало у животу, помогла је Мојсију да преброди кризу, да поврати вољу за животом и да врати поверење у људе, јер је својим сломом, након туче и убиства у Египту, Мојсије постао нико и ништа у својим очима, а безнађе, меланхолија и депресија, глад и лутање, претили су да га психички униште. Сефора, та пастирица, поставши му жена – а жена има своју праисконску животну моћ – вратила је Мојсија из „мртвих“, „васкрсла га“…

mojsijeva-zena-izb

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail